HÄSSELBY fredagen den 15 juni 2012
Andelen kvinnor i svenska publika aktiebolags styrelser har ökat stadigt de senaste åren. Det allra senaste året har dock andelen kvinnor gått ner något. Fortfarande ligger dock andelen högre i Sverige än i många andra länder.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven tycker att årets nedgång tyder på ett ”trendbrott” och använder det som ett skäl till att det borde lagstiftas om jämställdhet i bolagsstyrelserna. En enstaka nedgång behöver dock inte betyda ett trendbrott. Det behöver man inte vara någon expert på statistik för att inse. Ett trendbrott kan inte konstateras förrän man kan konstatera en ny trend, och någon ny trend kan inte utläsas endast utifrån ett enda avläsningstillfälle.
Även Dagens Nyheters ledarsida har fått för sig att det handlar om ett trendbrott, även om tidningen anser att lagstiftning inte behövs för den sakens skull.
Jag har skrivit det förut på den här bloggen (den 29 juli 2011 och den 22 september 2011) och jag kan skriva det igen: Verklig jämställdhet i bolagen skall inte åstadkommas genom lagstiftning. Dessutom skulle det innebära en inskränkning i äganderätten.
Däremot kan man alltid köpa aktier i ett bolag och gå på bolagsstämman och förespråka jämställdhet. Det är en bättre metod.
Jag tror inte på något trendbrott i denna fråga i år. Andelen kvinnor kommer att fortsätta öka tills en sorts jämvikt har uppnåtts. Det är således onödigt med lagstiftning om detta.