HÄSSELBY söndagen den 16 juni 2013
Vårt finansborgarråd i Stockholm Sten Nordin (m) intervjuades i Sveriges radio igår. Det var nog intressant för många att höra mer om Stockholmspolitiken och Sten gjorde bra ifrån sig.
Bland frågorna som kom upp, var avknoppning av kommunal verksamhet till anställda som vill bli privata entreprenörer. Det var något som staden gjorde för några år sedan, men numera har vi slutat med det. Problemet är nämligen att det är svårt att veta vilket pris man skall sätta på en verksamhet som skall knoppas av.
Att värdera ett företag är inte lätt. Även om man gör en inträngande analys av karaktären due dilligence, är det inte säkert att man får ett riktigt bra värde.
Värdet är egentligen inget annat än marknadsvärdet och marknadsvärdet är det pris som någon är beredd att betala för verksamheten. Vid avknoppning finns det dock ingen riktig marknad, eftersom det är redan anställda som tar över – vem som helst har vid en sådan situation inte möjlighet att lägga bud på den verksamhet som skall knoppas av.
Oppositionen i Stockholms kommun har kritiserat avknoppningarna framför allt för att de avknoppade verksamheterna i några fall har kunnat säljas vidare till ett mycket högre pris bara några år efter avknoppningen. Oppositionen menar, att detta visar att verksamheten såldes för billigt i samband med avknoppningen. Det kan man dock aldrig vara säker på.
Värderingen av ett företag är som sagt svår att göra. Jag har aldrig sett oppositionen presentera någon företagsvärdering som visar att försäljningen vid en avknoppning skedde för billigt.
Ett företag kan mycket väl öka i värde från 1 Mkr till 14 Mkr på mindre än ett år. Det beror helt på hur potentiella investerare bedömer företagets utvecklingspotential.
När man köper ett företag, köper man inte det som har varit utan det som man tror kan bli framöver.
Den som tog över en verksamhet vid avknoppning, kan mycket väl tänkas ha höjt värdet på verksamheten motsvarande den vinst personen gjorde vid en senare försäljning. Det kan inte ifrågasättas, utan att göra en ingående analys av balans och resultat samt framtida utvecklingspotential i företaget.